Kawa ziarnista stanowi dobry wybór dla wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie poranka bez filiżanki pobudzającego napoju, nie chcą jednak kupować wysoko przetworzonych kaw rozpuszczalnych ani łatwo wietrzejących mielonych. Całe ziarna najdłużej zachowują pełen smak i aromat, który w pełni uwolnić można podczas przygotowywania naparu. Jak jednak wybrać swój ulubiony rodzaj kawy ziarnistej, spośród wielu dostępnych na rynku?
Jakie czynniki mają wpływ na smak kawy?
Na smak kawy wpływ ma wiele czynników. Do najważniejszych należą:
– odmiana (Robusta, Arabica bądź ich mieszkanka),
– czas i rodzaj palenia,
– miejsce pochodzenia,
– późniejsza obróbka ziarna przed parzeniem.
Zazwyczaj, producenci określają na opakowaniach poziom kwasowości i goryczki/ mocy danej kawy. Najłagodniejsze są kawy typu blonde roast (krótko palone, w dość niskich temperaturach, o najjaśniejszym ziarnie). Najsilniejszy aromat, ale też wyczuwalną goryczkę, mają natomiast kawy dark roast.
Poza tym wybierać można spośród kaw sprzedawanych przez duże koncerny, palonych w hurtowych ilościach w zautomatyzowanych palarniach, oraz produktów oferowanych przez niewielkie palarnie, gdzie cały proces kontrolowany jest ręcznie, przez mistrzów w swoim fachu. Taka kawa, palona tuż przed pakowaniem, może mieć dużo bardziej indywidualny charakter od produktów z supermarketu. Wybór odpowiedniej zależy w dużej mierze od indywidualnych preferencji smakowych. Warto spróbować kilku różnych rodzajów, aby zyskać porównanie i wyrobić sobie własną opinię.
Jak przygotować kawę idealną we własnym domu?
Wybór odpowiedniego ziarna kawy stanowi dopiero pierwszy krok do przygotowania idealnego naparu. Niezależnie od tego, czy korzystamy z ekspresu, wyposażonego we wbudowany młynek czy kawiarki typu French press – ziarno przez parzeniem musi zostać rozdrobnione.
Jeśli przygotowujemy kawę w zaparzaczu, warto pamiętać o odpowiedniej temperaturze wody. Po jej zagotowaniu należy chwile poczekać – najlepsza jest woda w temperaturze nieprzekraczającej 94 stopni. Napar średniej mocy uzyskamy z dwóch pełnych łyżeczek zmielonej kawy na 200 ml wody. Jeśli przygotowujemy espresso, ilość wody musi być nawet czterokrotnie mniejsza.